Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 29 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mléčný tuk a jeho využití v potravinářských technologiích
Nejedlíková, Martina
Tato bakalářská práce se zabývá mléčným tukem a jeho využitím v mlékárenské technologii. Složení mléka je souhrnně popsáno a podrobně jsou uvedeny poznatky ohledně mléčného tuku, jeho struktury a vlastností. Část práce je věnována metodám úpravy a frakcionace mléčného tuku. V práci byly shrnuty poznatky ohledně studií antibakteriální aktivity esteru laktosa-monolaurátu (LML) a laktosa-monodekanoátu (LMD) mléce při různých teplotách a obsahu tuku. Dále je v práci představen výzkumný trend využití mléčného tuku při 3D tisku potravin, což nabízí nové možnosti v oblasti designu a přizpůsobení potravin. Celkově má mléčný tuk významné využití v mlékárenské technologii a výzkumné trendy v jeho využití poskytují zajímavé příležitosti pro rozvoj potravinářského průmyslu.
Vliv úrovně metabolických procesů živočišného organismu na zastoupení lipidových složek mléka
Šulová, Marie
Tato bakalářská práce s názvem „Vliv úrovně metabolických procesů živočišného organismu na zastoupení lipidových složek mléka“ se zabývá problematikou fyziologických procesů, které skrze různé metabolické cesty ovlivňují syntézu, složení a uvolňování lipidů sekrečními buňkami mléčné žlázy. Úvodní kapitola je zaměřena na charakteristiku základních složek mléka, z nichž nejdetailněji jsou popsány jednotlivé frakce mléčného tuku. V následujících kapitolách je popsána syntéza mléčného tuku a metabolismus lipidů v těle přežvýkavců, konkrétně skotu, a dále pak faktory, které množství a složení mléčného tuku ovlivňují. Součástí práce je návrh metodiky experimentální práce, ve kterém je popsáno rozdělení zvířat do skupin, krmné diety a také celkový průběh experimentu.
Vliv polymorfismu vybraných enzymů na zastoupení mastných kyselin mléčného tuku skotu
SVOBODOVÁ, Martina
Cílem diplomové práce bylo stanovit genotypy polymorfních variant některých kandidátních lokusů v genech AGPAT6 a LEP a vyhodnotit vliv těchto polymorfních variant na mléčnou užitkovost a na zastoupení mastných kyselin mléčného tuku. Genotypové a alelové frekvence AGPAT6 a LEP byly zjišťovány u dojnic (n=400) plemene český strakatý skot a jeho kříženek. Byla použita metoda genotypizace pomocí PCR/RFLP. Výsledky ukázaly, že v populaci převažoval genotyp CT (AGPAT6) a MM (LEP). Vliv polymorfismů AGPAT6 a LEP na ukazatele mléčné užitkovosti za 1. a 2. laktaci se nepodařilo prokázat. Byl prokázán vliv genotypu AGPAT6 na zastoupení některých mastných kyselin s krátkým uhlíkovým řetězcem. Vliv genotypu LEP na zastoupení mastných kyselin nebyl prokázán. Výsledky této práce umožňují získat příznivější složení mléčného tuku vzhledem k lidskému zdraví.
Úroveň energetického metabolizmu dojnic a složení mléčného tuku
KAUTSKÁ, Jitka
Cílem práce bylo vyhodnotit vztah mezi úrovní energetického metabolizmu vysokoprodukčních dojnic a množstvím mléčného tuku. Dále zastoupení a obsah mastných kyselin v mléčném tuku. Byl také vyhodnocen vliv antiketogenní profylaxe přípravku s obsahem monenzinu, souběžně byly vyhodnocovány parametry metabolizmu. Pokus probíhal v chovu vysokoužitkových dojnic plemene holštýn v podniku Agropodnik Košetice a.s. s Průměrná dojivost v chovu byla ve sledovaném období 11 553 kg mléka. Nejvyšší obsah mastných kyselin byl zaznamenám v 1. měsíci laktace a jejich obsah se postupně snižoval. Stejně tak, měli nejvyšší zastoupení nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SAFA). Aplikace monenzinu prokazatelně snížila výskyt subklinických ketóz, jak u prvotelek, tak u krav na druhé a další laktaci. Snížení obsahu kyseliny ß-hydroxymáselné v krvi a mléce potvrzuje význam použité antiketogenní profylaxe.
Vliv výživy na mléčné složky u dojnic
Zmrhal, Vladimír
Jednotlivé složky mléka jsou rozdílně ovlivnitelné výživou. Mléčný tuk je nejvíce ovlivnitelnou složkou mléka. Na jeho obsah působí zejména struktura krmné dávky a množství vlákniny v krmné dávce, při jejíž fermentaci vzniká kyselina octová jako hlavní prekurzor mléčného tuku. Složení tuku lze také ovlivnit krmením tuky chráněnými vůči degradaci v bachoru a také lněným nebo řepkovým semenem, které působí na obsah nenasycených mastných kyselin. Negativně na mléčný tuk působí zejména vyšší obsah škrobu v krmné dávce. Mléčné bílkoviny jsou ovlivňovány množstvím mikrobiálního proteinu syntetizovaného v bachoru, na který má vliv poměr degradovatelného proteinu a energie krmiva. Na obsah mléčných bílkovin působí také tzv. by-pass protein a také nedegradovatelné aminokyseliny. Zejména methionin a lysin, které jsou považovány za limitující pro syntézu mléčných bílkovin. Obsah laktózy se snižuje při energetickém deficitu a také vlivem mastitid. Cílem bakalářské práce je komplexně popsat mechanismy, kterými výživa ovlivňuje mléčné složky.
Změny ve složení a technologických vlastnostech kravského mléka v průběhu dojení
Vávrová, Růžena
Cílem této bakalářské práce byla analýza změn ve složení a technologických vlastnostech kravského mléka v průběhu dojení. Součástí práce byl praktický výzkum na farmě a následné rozbory vzorků mléka získaných od čtyř krav. Vzorky byly odebírány v průběhu dojení pomocí speciální konve, která umožnila rozdělit mléko do čtyř frakcí. 1.frakce byla získána na začátku dojení, 2. a 3. v průběhu a 4. frakce na konci dojení. Průměrné hodnoty odebíraných vzorků mléka byly následující: množství mléka 1,72 kg, obsah tuku 4,1 %, obsah bílkovin 3,09 %, laktóza 4,62 %, tukuprostá sušina 8,41 %, popel 0,69 %, hustota 28,51 kg/l, voda 1,11 %, bod mrznutí -0,538 °C, syřitelnost 136,59 sec a kvalita sýřeniny 1,47. Z výsledků tohoto výzkumu mohu konstatovat, že vliv jednotlivé frakce mléka vysoce průkazně ovlivnil jeho množství, obsah tuku, hustotu, procento vody a bod mrznutí mléka. U ostatních sledovaných složek byl vliv neprůkazný. Individualita dojnice průkazně ovlivnila pouze množství mléka. Skutečnost, zda bylo mléko získáno v létě či v zimě ovlivnilo průkazně obsah tuku, bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny, popela, hustotu, procento vody a bod mrznutí mléka. Zbývající sledované parametry byly ovlivněny neprůkazně.
Variabilita složení mléka na farmě
Žitňanová, Natálie
Bakalářská práce se zabývá rozdělením mléka podle stádia laktace tedy mléko nezralé neboli mlezivo, zralé mléko i starodojné. Také je zde rozdělení podle druhu bílkovin. Tato práce je zaměřená na kravské mléko, zabývající se popisem jednotli-vých složek mléka, jako je mléčný tuk, bílkoviny, laktóza, minerální látky, enzymy. Také uvádí znaky jakosti syrového kravského mléka – fyzikální i chemické vlastnosti, dále způsoby kontroly této jakosti. Způsoby získávání mléka, druhy dojení až po typy dojíren – tandemová, rybinová, paralerní a rotační. Mléko po dojení, což zahrnuje čiš-tění, filtraci, zchlazení a skladování mléka. Sanitace mléčných technologii a její pro-středky a provedení. Vlivy působící na mléko – vliv mikroklimatu, genetiky, fyziolo-gické vlivy, vliv onemocnění. A také vlivy, které působí na jednotlivé složky mléka.
Výroba a druhy másla
Skopalová, Eva
Máslo je mléčný výrobek, který obsahuje 80 – 90 % mléčného tuku, maximálně 16 % vody a 2 % netuků, což zahrnuje bílkoviny, sacharidy a vitamíny rozpustné v tucích. Vyrobit máslo můžeme třemi způsoby – koncentračním, emulgačním a zpěňovacím. V České republice se používá převážně způsob zpěňovací. Koncentračním a emulgačním způsobem se máslo vyrábí v USA. Tržních druhů másel je v ČR velké množství. Mezi hlavní druhy patří máslo čerstvé a stolní. Vady másla, vznikající při výrobě a skladování, mohou být chuťové a aromatické nebo konzistentní. Vedlejším produktem, který získáváme při výrobě másla je podmáslí. Podmáslí může být dále zpracováváno jako přísada do řady mléčných výrobků. Vzhledem k jeho složení a nízkému obsahu tuku (0,5 %) je řazeno mezi zdravé potraviny.
Analýza vybraných jakostních parametrů mléka u dvou plemen skotu v průběhu roku
Životská, Hana
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vybraných jakostních parametrů mléka u dvou plemen skotu v průběhu roku. Literární přehled obsahuje informace týkající se základních složek kravského mléka, s podrobnějším zaměřením na složky, které byly v této práci sledovány (bílkoviny, tuk, laktóza, chloridy a somatické buňky). Dále do něj byly zahrnuty informace o základních ukazatelích jakosti syrového mléka a informace o plemenech dojného skotu, od kterých byly získány vzorky mléka. Vzorky pro analýzu pocházely od dojnic českého strakatého plemene (zemědělský podnik GenAgro Říčany, a.s.) a od dojnic holštýnského plemene (Školní zemědělský podnik Žabčice). Vzorky mléka byly získávány v průběhu 4 ročních období, konkrétně od 6. 1. 2017 do 7. 12. 2017. Analýza rozptylu (ANOVA) ukázala, že obsah sledovaných složek mléka ovlivňuje mimo jiné faktory i roční období (průměrný obsah bílkovin byl v zimě 3,31 %, v létě 3,19 %). Dále byl zjištěn významný negativní korelační koeficient mezi obsahem bílkovin a počtem somatických buněk (r = -0,73) a mezi obsahem laktózy a počtem somatických buněk (r = -0,45). Souhrnné výsledky ukázaly, že u všech vzorků mléka byly splněny sledované jakostní limity (bílkoviny ≥ 2,8 %, tuk ≥ 3,3 %, PSB ≤ 400 103.ml-1).
Reologické vlastnosti různě tučných bílých jogurtů
Synková, Lucie
Tato diplomová práce Reologické vlastnosti různě tučných bílých jogurtů se v teoretické části zaměřuje na základní přehled fermentovaných mléčných výrobků. Pozornost je věnována především problematice bílých jogurtů. Je popsána výroba, složení, význam konzumace jogurtů a skladování jogurtů a jejich trvanlivost. V další části teoretické sekce jsou popsány reologické vlastnosti potravin. Cílem praktické části je zhodnocení reologických vlastností různě tučných bílých jogurtů, které jsou běžně dostupné v tržní síti České republiky. Rozmezí obsahu tuku bylo zvoleno 0,1–10,2 g/100 g. Byla sledována závislost smykového napětí na smykové rychlosti a závislost zdánlivé viskozity na smykové rychlosti (1,02–68 s-1). Ze získaných dat pomocí Ostwald-de Waeleho (mocninného) modelu bylo zjištěno, že jogurt je nenewtonská kapalina s pseudoplastickým chováním. Hodnoty koeficientu determinance byly vysoké (0,8748–0,9905). Dále byla stanovena časová a teplotní závislost zdánlivé viskozity (pro 4 °C, 12 °C a 22 °C). U všech vzorků byly stanoveny hodnoty pH, titrační kyselost, obsah tuku a sušiny.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 29 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.